Blog > Komentarze do wpisu
Zimowe przetwory

Szaleństwo zimowych przetworów trwa. W weekend kuchnię opanowały pomidory, jeżyny i śliwki. Z pomidorów zrobiłam sos i całe w zalewie.


SOS POMIDOROWY

Świeże, dojrzałe pomidory kroję na ćwiartki i wrzucam do dużego garnka (wchodzi mi tam 3,5 - 4 kg pomidorów). Smażę dodawszy wcześniej oliwy z oliwek (na duży gar daję 6 łyżek), aż prawie się rozpadną. W połowie smażenia dorzucam pokrojoną cebulę (4 duże lub 6 małych) oraz czosnek (daję 5-6 dużych ząbków, bo bardzo go lubimy). Kiedy cebula zmięknie, a pomidory będą mocno rozgotowane dodaję sól, pieprz i świeże listki bazylii (garść sporą, bo bazylkę też bardzo lubimy). Gotuję jeszcze 5 minut i zdejmuję z ognia. Wszystko miksuję na miazgę blenderem. Nastepnie jeszcze raz zagotowuję i wlewam sos do słoików. Świetnie nadaje się do makaronu, jako podstawa do innych sosów, robię też w zimie z niego gęstą zupę.

CAŁE POMIDORY W ZALEWIE

Potrzebujemy:
3 kg niedużych pomidorów, najlepiej owalnych, ale jak nie ma to nic się nie stanie
1,5 litra wody
1 łyżkę cukru
3 łyżeczki soli
kilka listków bazylii
2-3 gałązki świeżego estragonu
1 łyżeczkę ziaren pieprzu

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Umieszczamy w słoikach. Przygotowujemy zalewę. Wodę należy zagotować z cukrem. Następnie dodajemy sól, przyprawy i ponownie zagotowujemy. Gorącym płynem zalewamy pomidory, zamykamy słoiki. Wekujemy.


 


środa, 09 września 2009, rudylisek1

Polecane wpisy

  • Urlop czyli deco, kredens i nalewki

    Kurcze i znowu cały wpis się zlał, nie mogę dodać zdjęć i ogólnie fatal error. Nie wiem dlaczego raz wywświetlają mi się wszystkie opcje, a tak jak dziś nie ma

  • Cukinia i książki

    Mam urlop! Cały tydzień i tyle do zrobienia. Mam nadzieję, że nie skończy się jak ostatnio - z rzeczy, które sobie zaplanowałam praktycznie nic nie zrobiłam :)

  • Oleje i oliwy aromatyzowane

    Olej jak i łagodna w smaku oliwa świetnie komponują się z przyprawami i ziołami. Łatwo wchłania ich aromat i posmak. Oczywiście można takie oleje kupić w sklepi